Bodymap
Kinderen bewegen minder dan vroeger. Spelen en ravotten heeft meer en meer concurrentie gekregen van de televisie en de tablet. De digitale wereld knabbelt aan de beweegtijd. Nochtans is bewegen cruciaal voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Beweging zorgt voor een sterk zenuwstelsel, hét fundament voor een sterke motorische ontwikkeling. Pas als het zenuwstelsel voldoende gerijpt is, kunnen kinderen complexere bewegingen als schrijven of knippen onder de knie krijgen.
De motorische ontwikkeling gaat hand in hand met de geestelijke ontwikkeling. Beweging heeft ook een impact op de ontwikkeling van ons brein. Kinderen die veel bewegen, zullen zich ook beter leren concentreren. De eerste levensjaren zijn doorslaggevend. Kinderen zijn geboren bewegers. Maar in de tweedimensionale digitale wereld pikken ze die fundamentele motorische vaardigheden niet op. Dat kan enkel met echte prikkels, bewegingen en herhalingen. In de echte, driedimensionale wereld. Jong geleerd is oud gedaan.
Om kinderen op jonge leeftijd meer te doen bewegen, gebruiken we de Bodymap-methode. Die wetenschappelijk onderbouwde methode versterkt de motorische ontwikkeling van peuters en kleuters. Ze worden uitgedaagd om natuurlijke basisbewegingen op een leuke manier te herhalen. Rollen, kruipen, dansen, klimmen …: alle bewegingen die ze ook spontaan uitvoeren als ze (samen) spelen en ravotten.
Met het vallen en opstaan dat nu eenmaal bij opgroeien hoort. De methode is aangepast aan de leeftijd van de kinderen en sluit zo dicht mogelijk aan bij hun eigen leefwereld. Ze evolueert progressief, en groeit mee met de kinderen.
VBS Keukeldam - St.-Petrus | Scholengemeenschap De Wegwijzer
© Copyright 2016 - 2024