Home

Sgt. Karl E Ross

Sgt. Karl E Ross

Met onze klas tonen we respect en eer voor het graf van KARL E. ROSS op het Flanders Field American Cemetery.  Met onze inzet willen we deze gesneuvelde Amerikaanse soldaat eren. Maar niet alleen KARL E. ROSS. Ook de andere soldaten uit WO I en WO II, omdat we vinden dat de herinnering aan de oorlogsslachtoffers en de periode waarin zij leefden niet verloren mag gaan en in leven gehouden dient te worden. Hun namen en het hoogste offer dat zij gaven voor de vrijheid van ons land mogen nooit vergeten worden. Met deze adoptie beloven we het graf regelmatig te bezoeken en bloemen te plaatsen, zeker bij speciale gelegenheden zoals Memorial Day en Wapenstilstand / Veterans Day. Meester Peter adopteerde dit graf.

Wij zijn de coole rakkers en juf Isabel van het 4de leerjaar van vrije basisschool Keukeldam uit Waregem. Samen met meester Peter die dit graf adopteerde. We vinden dat de herinnering aan de oorlogsslachtoffers en de periode waarin zij leefden niet verloren mag gaan en in leven gehouden dient te worden.  Hun namen en het hoogste offer dat zijn gaven voor de vrijheid van ons land mogen nooit vergeten worden. Met onze klas willen we zo ook werken aan respect vanuit de herinnering aan het menselijk leed dat veroorzaakt is door de menselijke gedragingen tijdens de oorlog en vooral ook omdat we vinden dat dit nooit mag vergeten worden.

Karl E Ross (ASN: 2262839), sergeant bij het Amerikaanse leger: 363rd Infantry Regiment, 91st Division, Machine-Gun Company, American Expeditionary Forces – Californië.

Hij kreeg van de president van de Verenigde Staten van Amerika postuum het ereteken Distinguished Service Cross voor zijn buitengewone heldhaftigheid in actie in de buurt van Waregem. Op 31 oktober 1918 vocht hij op een afstand van minder dan 200 meter van de vijand. Sergeant Ross richtte er het vuur van zijn geweer terwijl hij gedurende de hele tijd was blootgelegd aan direct vijandelijk vuur. Hij doodde een vijandelijke schutter en werd tijdens het zoeken naar zijn geweer door een aanval vanaf zijn flank zelf gedood.

KARL E. ROSS ligt begraven op het Flanders Field American Cemetery and Memorial (Amerikaanse begraafplaats) te Waregem: B – 01 – 03. Om de twee weken gaat iemand van onze klas een bloemetje plaatsen op het graf van Karl E Ross.

Je kan de foto’s van dit jaar vinden in het fotoalbum klas 4 – VBS Keukeldam.
2019 – 2020
2020 – 2021
2021 – 2022
2022 – 2023
2023 – 2024

+ 31 oktober 1918

We are seeking for family, relatives and searching for more information. Can you help us? Please read this.

Karl Erskine Ross werd geboren op 27 juni 1894 in Petaluma California. Hij was de jongste zoon van David en Carrie Mary Wilbur Ross, die nog drie andere zonen hadden: Arthur, Neil en Tindel Alan. Karl was dus de jongste van 5 kinderen. Zijn vader David Ross, een inwoner afkomstig ui Schotland en zijn moeder Caroline L. Jones, een inwoner afkomstig van Wales. Caroline stierf in 1903 en David in 1919, beide in Stockton, San Joaquin, Californië.

Karl Ross stond bekend als een moedig man met een goed karakter. Voor hij dienst nam was hij bureauchef van de Shell Oil Company in San Joaquin CA.  

Hij was bij de eersten die opgeroepen werden. Dit gebeurde op 9 september 1917. Hij werd ingedeeld bij de Machine Gun Company van het 363rd Infantry Regiment van de 91st Wild West Division. 

Hij was de snelste schutter in de compagnie. Op 26 oktober had Karl nog een brief geschreven naar zijn broer Neil waarin hij de acties beschreef die tijdens het Maas-Argonne offensief plaats gevonden hadden. Hij vertelde daarin dat hij op 5 oktober licht gewond werd door een kogel en daarbij zijn portefeuille verloren was met al zijn geld, zijn juwelen en documenten. Hij verloor daarbij ook zijn identificatieplaatjes.

De verwonding was ernstig genoeg om hem tenminste voor een tijd van het front weg te houden. Hij weigerde dit echter en werd om zijn moed en koelbloedigheid benoemd tot sergeant. Tegen zijn vrienden had hij gezegd dat de Duitsers geen kogel hadden met zijn adres er op, maar dat hij zich zorgen maakte over zijn moeder. Hij vermeldde in zijn brief dat ook de streek Waregem, waar bij nu was, niet al te veel onder de vernietigingen van de oorlog te lijden had gekregen.  

Hij sneuvelde bij een gevechtsactie in Waregem. Tijdens de aanval op 31 oktober was er hevig vijandelijk mitrailleurvuur en vanuit vijf verschillende richtingen. Met zijn eigen mitrailleur en rechtopstaand schakelde hij één van de Duitse mitrailleurs uit.
Hij richtte dan zijn aandacht op een tweede mitrailleursnest, dat de aanvallers bestookte vanuit een gebouw.